Forum ĹĽeglarskie

Zarejestruj | Zaloguj

Teraz jest 9 wrz 2010, o 03:04

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co warto wiedzieć o organizacji polskiego SAR...
PostNapisane: 28 lip 2010, o 21:17 
V.I.P
V.I.P

Podziękował : 0
Otrzymał podziękowań: 2
Uprawnienia żeglarskie: Stejot (bardzo starej daty) obecnie mors
Bogdan Matowski napisał(a):
Kolega AIKI
czekam cierpliwie. I gorąco polecam internetowe strony zagranicznych stowarzyszeń żeglarskich jako przykład prawdziwej aktywności obywatelskich stowarzyszeń żeglarskich a nie wirtualnych.

AIKI napisał(a):
Materialu z Żagli szukam. I znajdę.

I znalazłem, oraz przeczytałem odświeżywszy pamięć.
Wynika z tego artykułu (z roku 1994, jak wynika z podanej chronologii), że nie miałem racji stawiając Panu zarzuty, za co niniejszym szczerze przepraszam. Pańskie nazwisko zakodowało mi się w kontekście sabotowania poleceń ZG PZŻ przez 2 osoby. Okazuje się, że pamięć mnie zawiodła - to ta druga osoba doprowadziła do tego, że liberalizację zaczęto dopiero w roku 2007 - tę faktyczną, czyli podwyższenie bezpatencia do 7,5 m długości jachtu.
Jeszcze raz przepraszam i mam nadzieję, że nieco zmieni się Pańskie zdanie odnośnie "beznadziei na polskich forach żeglarskich" :)
Dla ciekawych spróbuję załączyć materiał z Żagli (nie wiem, czy się uda :? )
pozdrawiam
Andrzej Kapłan

Załączniki:
materiał zagle 2.jpg
materiał zagle 2.jpg [ 480.71 KiB | Przeglądane 237 razy ]
materiał zagle 1.JPG
materiał zagle 1.JPG [ 377.56 KiB | Przeglądane 239 razy ]

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 29 lip 2010, o 10:58 
V.I.P
V.I.P

Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 23
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
A ja się znów podłączę: cieszmy się, że człowiek z tak dużym doświadczeniem chce nas czytać. Poprośmy, by i pisywał. To może być pouczające dla nas wszystkich. A że będzie miał czasem inne zdanie, niż część z nas... toż to jest forum DYSKUSYJNE!

"Nie sprzeczaj się z Idiotami, ściągną Cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem."

PostNapisane: 4 sie 2010, o 11:42 
V.I.P
V.I.P

Otrzymał podziękowań: 0
Uprawnienia żeglarskie: wszystkie, kpt.jach. od 1976
przepraszam za zwłokę ale dopiero dzisiaj w nocy wróciłem z kolejnej serii żeglarsko-wędkarskich rejsów.
Bardzo się cieszę, że Pan Kapłan dotarł do źródeł i potrafił przyznać się do błędu. Bardzo szanuję taką postawę. W starych "ŻAGLACH" jest trochę moich tekstów za które na posiedzeniach Zarządu PZŻ "dostawałem po uszach" za wyłamywanie się z "centralizmu demokratycznego" - ale dzisiaj to już archeologia. Sądzę, że kończy to 'wycieczki osobiste" i będziemy dyskytować merytorycznie. Odnośnie uwag o stowarzyszeniach chciałbym się pochwalić, że jestem HLR (coś jak konsul honorowy) angielskiego Cruising Association, któremu aktualnie szefuje Robin Knox Johnston. Mozna tylko pozazdrościć aktywności ich członków, szkolenia, badania, opracownaia, relacje, locje itp. strony naszych stowarzyszeń wręcz zieją pustką.
Na bazie moich aktualnych rejsów chciałbym zasygnalizować pewną istotną sprawę. Z reguły rejsy kończę w Ustce przed 24.00. Schodząc z morza z wysokości 40 Mm, najczęściej prosto z pónocy na południe napotykam na jachty, szczególnie w weekendy. Siedzę sam w sterówce 25 (a z bukszprytem 30) metrowego jachtu, na pokładzie sporo świateł, które oślepiają. Praktycznie pozostaje stałe obserwowanie radaru i czasami lornetka. I tu zaczynają się schody. Jachty nawet te małe, które mają klasyczne - "kanciaste" reflektory radarowe są widoczne na radarze już z 5 Mm. Powszechne na polskich jachtach reflektory rurowe widać co najwyżej z 2.5 Mm i to z wielkim trudem, a przy zafalowaniu i kołysaniu jeszcze gorzej.Temat pojawiał się już w kilku opracowaniach, że reflektory rurowe typu MOBRI, POWER mają zdecydowanie mniejszą efektywną powierzchnię niż deklaruje producent. Ale wielu armatorów wybiera rurowe bo : "małe, zgrabne itp". Z praktyki wiem, że ustawiony tylko na wysokości 1.5 metra nad poziomem morza na rybackich sieciach mały klasyczny reflektor radarowy daje częściej lepsze echo niż jachty i widać go z 2-3 Mm. Inną sprawą jest nadal powszechne żeglowanie bez świateł i włączanie ich kiedy "przeciwnik" jest w odległości 0.5 Mm, a wtedy może być już za późno na wszelkie manewry. Szczytem nonszalancji był polski jacht idący bez świateł i na samosterze, kiedy zbliżyłem się na 20 metrów i włączyłem syrenę, 4 osobowa załoga wyłoniła się z wnętrza i już prawie skakała za burtę! Pamiętajmy, że na morzu SAFETY FIRST . Pozdrowienia. Ciągle liczę na petycję w sprawie śmigłowców. Pozdrowienia.

PostNapisane: 4 sie 2010, o 13:03 
Prawdziwy żeglarz
Prawdziwy żeglarz

Podziękował : 38
Otrzymał podziękowań: 22
Uprawnienia żeglarskie: Sternik jachtowy
Podłączę się do przedpiścy - zerknijcie tutaj:

http://cruising.org.uk/services/infocentre

i poczytajcie co członkowie CA mogą uzyskać w bibliotece tego stowarzyszenia (słusznie nazywanej information centre). Będziecie wiedzieli dlaczego chcę rozstać się ze 120 funtami rocznie :)

BOAT in English is an acronym.
In full it's: Bring Out Another Thousand

PostNapisane: 4 sie 2010, o 18:59 
V.I.P
V.I.P

Otrzymał podziękowań: 9
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz st. ster. mot
Moniia napisał(a):
i poczytajcie co członkowie CA mogą uzyskać w bibliotece tego stowarzyszenia

Ja tylko nieśmiało się zapytam, kiedy to oni powstali a kiedy my zaczęliśmy się organizować?

PostNapisane: 4 sie 2010, o 22:45 
Prawdziwy żeglarz
Prawdziwy żeglarz

Podziękował : 38
Otrzymał podziękowań: 22
Uprawnienia żeglarskie: Sternik jachtowy
Jurku mój drogi, to nie był źaden przytyk do naszych stowarzyszeń. Raczej pokazanie, co można kiedyś osiągnąć, jeśli można poświęcić środki na pomaganie żeglarzom a nie walczenie z niedoskonałościami systemu...

BOAT in English is an acronym.
In full it's: Bring Out Another Thousand

PostNapisane: 5 sie 2010, o 07:37 
V.I.P
V.I.P

Otrzymał podziękowań: 9
Uprawnienia żeglarskie: żeglarz st. ster. mot
Moniia napisał(a):
Jurku mój drogi, to nie był źaden przytyk do naszych stowarzyszeń. Raczej pokazanie, co można kiedyś osiągnąć, jeśli można poświęcić środki na pomaganie żeglarzom a nie walczenie z niedoskonałościami systemu...

Ja wiem, że nie był to przytyk, ja tylko chciałem uświadomić gdzie my jesteśmy i jak daleka droga jest przed nami. Co gorsza nie mamy tradycji w żmudnej mało efektownej pracy organizacyjnej i to jest ból...

PostNapisane: 5 sie 2010, o 09:00 
ekspert żeglarstwa

Podziękował : 17
Otrzymał podziękowań: 25
Uprawnienia żeglarskie: sternik motorowodny
Przeczytałem "od deski do deski".
Abstrahując od wagi problemu, - wyrazy uznania dla Pana Panie Andrzeju za odwagę by przyznać się do błędu. Nie myli się bowiem tylko ten, co nic nie robi.
Ale by się do pomyłki przyznać i jeszcze za nią przeprosić, to już niewielu w tym kraju potrafi.
Z wyrazami szacunku,
Andrzej P./stary praktyk

PostNapisane: 5 sie 2010, o 09:49 
V.I.P
V.I.P

Otrzymał podziękowań: 28
Uprawnienia żeglarskie: tzw. Tekturowy Kapitan ;-)
/wzruszenie ramion on/
Jakaż budująca dyskusja!!! Jaka owocna!! Jakże na temat! Eeechh...
/wzruszenie ramion off/

- Rozumiem, że dyskutanci już dawno wysłali dziesiątki protestów i formalnych interwencji do Ministra Infrastruktury, Dyrektora SAR i Rady SAR....

- Rozumiem, że korzystając z prawa dostępu do informacji publicznej wszyscy tu piszący zażądali od ww. instytucji wyjaśnienia - od kiedy i czyją decyzją zmniejszono gotowość polskich śmigłowców SAR o 50%....

- Rozumiem, że pamiętając o skuteczności nacisku "ciał społecznych", dyskutanci spowodowali rozesłanie pism i petycji sygnowanych przez Stowarzyszenia i Związki w jakich dyskutanci działają. Pism i petycji interwencyjnych, adresowanych do instytucji odpowiedzialnych za ratowniczo-lotniczy blamaż w Polsce.

- Rozumiem że dyskutanci powyżej podpisani spowodowali kilka co najmniej interpelacji swoich posłów w wiadomej sprawie.

- Rozumiem że Rzecznik Praw Obywatelskich zasypany jest prośbami o interwencję w sprawie braku gotowości dwu śmigłowców SAR.

- Rozumiem, że poruszyliście Drodzy Dyskutanci wszystkie możliwe i niemożliwe instytucje odpowiedzialne za lotniczo-ratowniczą niewydolność naszego państwa.

- Rozumiem, że zaangażowaliście, Drodzy Dyskutanci, znanych i nieznanych sobie dziennikarzy i redakcje wszelkie - tak by niewydolność lotnictwa SAR w Polsce nie pozostała w mediach sprawą pojedynczego (trochę przypadkiem sprowokowanego przeze mnie) reportażu w jednej stacji telewizyjnej...

- Tia....

PS1 - W przyszłym tygodniu nie liczcie na śmigłowiec SAR od wschodniej granicy do Łeby.
PS2 - Za dwa tygodnie nie liczcie na taki śmigłowiec na zachód od Łeby...
PS3 - Ja przez ostatnie dwa tygodnie przestałem liczyć, że przy pomocy Internetu można się od Was Drodzy Dyskutanci dowołać jakiegoś działania konstruktywnego...
Słowem - w tej mierze też nie liczcie Drodzy Dyskutanci - nie liczcie sami na siebie...

PostNapisane: 5 sie 2010, o 21:12 
V.I.P
V.I.P

Podziękował : 5
Otrzymał podziękowań: 23
Uprawnienia żeglarskie: kapitan
JAromirze, daj wrócić z rejsu....

"Nie sprzeczaj się z Idiotami, ściągną Cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem."

PostNapisane: 5 sie 2010, o 23:22 
Bosman
Bosman

Podziękował : 44
Otrzymał podziękowań: 90
Uprawnienia żeglarskie: Wszystkie.
Jaromirze, daj wrócić z urlopu Pani Dyrektor Departamentu...

ps. Zbieraj wziął sprawę w swoje owłosione łapy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2